"The Competition": documental espanyol que explica com es treballa en els grans despatxos d'arquitectura



"The Competition" és un documental dirigit per l'arquitecte Ángel Borrego Cubero i produït per Office for Strategic Spaces.
Aquest documental va ser escollit per encetar el festival més important sobre cinema i arquitectura que hi ha al món: el Architecture Film Festival Rotterdam.

Borrego va decidir gravar aquest documental sobre concursos després d'haver guanyat un concurs d'arquitectura internacional molt important. Va ser llavors quan es va plantejar que aquella vivència extrema, per la que passen molts arquitectes abans de guanyar un concurs, havia de ser documentada.
Fou així com Borrego va decidir documentar y editar en format de pel·lícula el treball dut a terme per 5 grans estudis d'arquitectura -Perrault, Gehry, Nouvel, Hadid i Foster- per al concurs del Museu Nacional d'Art d'Antorra.




En el meu cas, després d'haver estat treballant a l'estudi de Foster durant 5 anys, em faig una idea del que es podrà veure en aquest documental. Els concursos són la part més odidada per la majoria d'arquitectes treballant en aquestos grans despatxos i es que treballar en un concurs significa: treballar durant vora 100 hores/setmana, dormir poc, dinar davant l'ordinador, sopar a l'oficina, i fer molta feina que acaba sent descartada,... Això si,... fas molt bons amics.


Pareix ser que Foster es va retirar del concurs de seguida i que Zaha Hadid no surt en cap moment i es que, en aquests grans despatxos, no sempre els arquitectes estrella estan involucrats en tots els projectes i tenir unes càmares gravant quin és el procès a seguir els pot resultar incòmode, potser prefereixen sustentar el mite de que són ells els que ho fan tot, els que tenen la brillant idea que els ha fet guanyar el concurs. Però si es té en compte que en alguns d'aquestos despatxos hi ha més de 50 projectes en marxa al mateix temps, vos sembla possible que ells, els arquitectes estrella, estiguen involucrats en tots ells?

Per acabar, si vos ve de gust podeu llegir una entrevista que va ser publicada al periodic andorrà Bondia:
Ángel Borrego: “El concurs del Museu Nacional em va semblar més o menys raonable”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...